Menu

Zelfbouwpakket zonnepanelen

Investeren in zonnepanelen blijft nog steeds een goed idee! Een moeilijk te geloven uitspraak, zeker sinds de definitieve beslissing is gevallen dat eigenaars van zonnepanelen een bijdrage zullen moeten leveren voor het gebruiken van het elektriciteitsnet.

Vanaf 1 juli 2015 moeten alle eigenaars van zonnepanelen, met een installatie kleiner dan 10kW en met terugdraaiende teller, een netvergoeding betalen die gebaseerd is op het vermogen van de 

omvormer(s). De tarifering per kW wordt bepaald door de netbeheerder maar schommelt tussen de € 70 à € 110 per kW vermogen van de omvormer(s). Niettegenstaande zijn er ook nieuwe voordelen ontstaan:

De kostprijs van installatie is namelijk de afgelopen jaren behoorlijk in prijs afgenomen. Waar enkele jaren geleden een installatie van €6/Wp geen bijzondere prijs was, ligt nu de prijssetting eerder rond € 1,5/ Wp! Voor een doorsnee installatie van 5kWp betekent dit een investering van € 7.500 (vroeger € 30.000!).

De technologische evolutie in de productie van zonnepanelen staat ook niet stil. Dit maakt dat het rendement per zonnepaneel op enkele jaren tijd ook verdubbeld is! (van pakweg 150Wp naar 300Wp of van een efficiëntie in de grootteorde van 8% naar 16%). Er is dus minder effectieve oppervlakte nodig om dezelfde productie te bekomen!

Voor de nieuwbouw, waar een investering in groene energie bijna niet te ontwijken valt, is het zonnepaneel zeker een goede keuze. De impact op het E-peil is behoorlijk groot (plusminus 1 E- peilpunt per paneel). Daalt het E-peil onder de 30, dan is er een korting van 50% op de onroerende voorheffing gedurende 5 jaar (onder E-20 zelf 100% korting). Met hetgeen je hier uitspaart is de installatie van je zonnepanelen betaald...

De installatie van fotovoltaïsche cellen nemen wij meestal voor onze rekening.

Onze Clevr gekozen partners